top of page

Moestuin Bussumse Montessorischool

Doel 

Vergroenen schoolplein met als eerste aanzet de aanleg van een moestuin.

​​

Initiatiefkracht

Charlotte Meijers, Marsha van den Bosch.

​

Financiering

Vrijwillige inzet en onkostenvergoeding. De materialen worden voor de helft gefinancierd vanuit het initiatievenfonds Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren, de andere helft neemt de Bussumse Montessorischool (BMS) op zich.

Knikkertegel Bussumse Montessorischoolop
Leerlingen maken kweekbakjes van karton

Wethouder Boudewijnse opent de knikkertegels op de BMS

Onderwijsprogramma basisscholen

Vorig jaar hebben de bijna 300 leerlingen van de BMS zo'n 10.000 plastic doppen ingezameld waar 5 kleurrijke knikkertegels van gemaakt zijn. Op 9 december zijn de tegels onthuld door wethouder Boudewijnse. Aan het inzamelen van de doppen was ook een onderwijsprogramma gekoppeld. Inmiddels hebben al 13 basisscholen in Gooise Meren dit programma gevolgd. Heb je interesse voor jouw school, neem dan contact op met onze werkgroep duurzaam onderwijs.

Kick-off

De vier bovenbouwklassen van de BMS zijn aan de slag gegaan met de aanleg, invulling en onderhoud van de moestuin. Moestuincoach Marsha van den Bosch begeleidt en inspireert, in nauwe samenwerking met de docenten, de kinderen 11 weken zodat er voor de zomervakantie een mooie oogst te halen valt. Elke groep  is gestart met een zogenaamde kick-off; een lesuur waarin Marsha de kinderen op speelse wijze kennis laat maken met het project en de basisprincipes van moestuinieren. Zo weten de kinderen nu dat een moestuin niet alleen een thuis is voor groentes, maar dat die groentes ook helpers nodig hebben in de vorm van bloemen, kruiden en insecten. 

Zaadbommen en insectenhotel

De leerlingen hebben hun handen vuil gemaakt om de basis van de moestuin te leggen. Ze hebben de tuin als professionele hoveniers ingemeten en uitgetekend. Zaadbommen gemaakt met zaad van eetbare bloemen, een insectenhotel gebouwd voor de helpers van de moestuin wat ze heel erg leuk vonden. Maar er waren wel een paar leerlingen die zich zorgen maakten over de gasten van het insecten hotel. "Leuk zo’n insecten hotel!" zeiden ze, "maar komen er echt beesten in? Toch geen spinnen?" Ook zijn ze vast wat groentes aan het opkweken, die nu lekker in de warme klas groeien.

Ouders helpen waar ze kunnen

De docenten, kinderen en ouders van de BMS vinden het een super mooi initiatief. Kinderen reageerden enthousiast met opmerkingen zoals: "We gingen aarde kneden en toen viel de gieter om!" "Het was vermoeiend leuk!" "Heel leuk om samen te werken! Buiten!" "Bloembollen? Nee bloembommen!" Ook ouders helpen waar ze kunnen met donaties van onder andere een regenton, zaadjes en tuingereedschap. Voor meer informatie over educatieve duurzame projecten neem je contact op met kwartiermaker Maya Heinsbroek van onze werkgroep duurzaam onderwijs.

AANVRAAGFORMULIER INITIATIEVENFONDS

Heb je een duurzaam initiatief dat je wilt uitrollen binnen de gemeente Gooise Meren en zoek je ondersteuning, vul dan het formulier (docx) in. Kun je deze niet openen, download dan hier de pdf.

bottom of page