Thema: zonder aardgas in 2030

Thema: zonder aardgas in 2030

30.04.2017

 

Het thema, zonder aardgas in 2030 heeft een specifiek doel. Dit initiatiefteam wil in 2030 los van het aardgas zijn. Juist in Nederland biedt het een kans om voorop te lopen. Zo ondervinden we, naast de milieu problemen, ook de directe gevolgen zoals in Groningen. Dus willen we slimme oplossingen om lokaal diverse vormen van duurzame energie op te wekken en op te slaan. In gedachten zie we onze wijken vol staan met oplaadpalen, daken die zijn voorzien van zonnepanelen, elke buurt heeft een eigen energiecentrale (energy wall). En er zijn tientallen collectieve zonnepanelenprojecten gerealiseerd. We zien uitwisseling van stroom op buurtniveau: huiseigenaren maken onderling afspraken over levering en gebruik stroom. Ook de bedrijven doen een duit in het zakje: zij ontwikkelen samen met elkaar en ook met inwoners projecten voor lokale duurzame energie waar lokaal van geprofiteerd wordt. Lokale en regionale samenwerking is nodig met verschillende partijen om deze verandering te realiseren.

 

Het team dat mee gaat denken deze oplossing te realiseren bestaat uit vertegenwoordigers van energieleveranciers, lokale energiecoöperaties, bewoners, voorlopers, woningbouwverenigingen en huurdersverenigingen, lokale installateurs, de overheid, en architecten. Maar we zoeken versterking onder ondernemers, technici en particulieren die mede voorop willen lopen in deze belangrijke beweging.

 

Voor deelname of vragen: Richard Borst van Bouwmensen Gooi en Vechtstreek.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Vind lokale bijeenkomsten en activiteiten op het gebied van duurzaamheid.

de smaakengel.jpg

Eerlijk winkelen
Op zoek naar winkels waar (een groot deel van) het aanbod gemaakt is onder goede omstandigheden voor mens, dier en milieu? Op EerlijkWinkelen kun je zoeken op plaats om vervolgens een lijst te krijgen waar je lokaal, fairtrade en/of duurzaam kunt winkelen en eten. 

Energiecoach voor inwoners

Een energiecoach is een betrokken bewoner, een ervaringsdeskundige of vrijwillige professional, die beschikbaar is voor (gratis) gesprekken met bewoners over de mogelijkheden voor energiebesparing aan de woning. Energiecoaches denken mee met bewoners en helpen bewoners om de stappen die nodig zijn goed in beeld te krijgen. Bewoners kunnen een gesprek aanvragen via paul.vansteijn@ziggo.nl