Thema: zonder aardgas in 2030


Het thema, zonder aardgas in 2030 heeft een specifiek doel. Dit initiatiefteam wil in 2030 los van het aardgas zijn. Juist in Nederland biedt het een kans om voorop te lopen. Zo ondervinden we, naast de milieu problemen, ook de directe gevolgen zoals in Groningen. Dus willen we slimme oplossingen om lokaal diverse vormen van duurzame energie op te wekken en op te slaan. In gedachten zie we onze wijken vol staan met oplaadpalen, daken die zijn voorzien van zonnepanelen, elke buurt heeft een eigen energiecentrale (energy wall). En er zijn tientallen collectieve zonnepanelenprojecten gerealiseerd. We zien uitwisseling van stroom op buurtniveau: huiseigenaren maken onderling afspraken over levering en gebruik stroom. Ook de bedrijven doen een duit in het zakje: zij ontwikkelen samen met elkaar en ook met inwoners projecten voor lokale duurzame energie waar lokaal van geprofiteerd wordt. Lokale en regionale samenwerking is nodig met verschillende partijen om deze verandering te realiseren.

Het team dat mee gaat denken deze oplossing te realiseren bestaat uit vertegenwoordigers van energieleveranciers, lokale energiecoöperaties, bewoners, voorlopers, woningbouwverenigingen en huurdersverenigingen, lokale installateurs, de overheid, en architecten. Maar we zoeken versterking onder ondernemers, technici en particulieren die mede voorop willen lopen in deze belangrijke beweging.

Voor deelname of vragen: Richard Borst van Bouwmensen Gooi en Vechtstreek.

Lokale en landelijke subsidies en leningen voor huiseigenaren en VVE's

Een volledig en telkens geactualiseerd overzicht van subsidies en leningen om je huis of je wooncomplex (VVE) te verduurzamen vind je in de energiesubsidiewijzer van MilieuCentraal.  

Word Zwerfvuil Ambassadeur in jouw straat of buurt

Wil je het aanspreekpunt worden voor je buurtbewoners om samen zwerfafval op te ruimen in jouw straat of buurt? Laat het ons weten via een mail met daarin de straat of straten die je samen met buurtbewoners wilt schoonhouden. We zetten je graag op onze kaart met alle opruimacties binnen Gooise Meren.

Waar kun je beginnen om thuis energie te besparen?

Nodig een energiecoach bij je thuis uit. Dit is een lokale bewoner, een ervaringsdeskundige of vrijwillige professional, die beschikbaar is voor een gratis gesprek over de mogelijkheden. Stuur hiervoor een mail naar: Paul.vansteijn@ziggo.nl