Fairtrade, wie krijgt wat?


Het scholenprojectteam van de Wereldwinkel in Bussum geeft dit jaar lessen op de basisscholen in Gooise Meren. Na de Julianaschool, Emmaschool en de Zonnewijzer waren de gastdocenten in de landelijke Fairtrade-week op basisschool De Hoeksteen in Bussum. De gastdocenten werden enthousiast ontvangen door de leerlingen van de groepen 6 en 7. Ze hadden vooraf in de klas een filmpje bekeken over fairtrade, dus wisten er al heel wat van af. De leerkracht vond het goed dat de kinderen even stilstaan bij hoe het gaat in de wereld. Wie verbouwt producten, wie maakt er iets van, wie verkoopt het uiteindelijk aan de consument? En wie verdient wat? De voorbeelden van de prijs van een banaan of een t-shirt geven pijnlijk duidelijk aan hoe de verdeling is tussen de bananenboer en de supermarkt. Hoe zou je dat eerlijker kunnen doen? Ook verre landen en kinderarbeid kwamen ter sprake.

De meeste gastdocenten zijn zelf ook vrijwilliger bij de Wereldwinkel. De kinderen waren er nieuwsgierig naar: wat is dat eigenlijk, vrijwilligerswerk en waarom zou je dat doen? Zo komen er veel gespreksonderwerpen langs tijdens zo’n lesje fairtrade! Het scholenproject is een samenwerking tussen de Wereldwinkel, de werkgroep Fairtrade Gooise Meren en Omgevingseducatie Gooi, Vecht- en Eemstreek. Ook een les aanvragen voor uw school in Bussum, Naarden, Muiden of Muiderberg? Ga naar de NME-wijzer Gooi en Vechtstreek en zoek in het aanbod met het trefwoord fairtrade.

Foto: Andrea Bartosova

Lokale en landelijke subsidies en leningen voor huiseigenaren en VVE's

Een volledig en telkens geactualiseerd overzicht van subsidies en leningen om je huis of VVE) te verduurzamen vind je in de energiesubsidiewijzer van MilieuCentraal.  

Word Zwerfvuil Ambassadeur in jouw straat of buurt

Wil je alleen of samen met buurtbewoners zwerfafval opruimen in jouw straat of buurt? Laat het ons weten via het inschrijfformulier. We zetten je graag op onze plattegrond met alle opruimacties binnen Gooise Meren.

Aanvraagformulier ondersteuning initiatievenfonds

Heb je een duurzaam initiatief dat je wilt uitrollen in Gooise Meren en zoek je ondersteuning? Vul dan dit formulier (docx) in. Kun je deze niet openen, download hier de pdf. Een aantal  ondersteunde initiatieven vind je hier.

Duurzaam Gooise Meren

Check op deze site van de gemeente Gooise Meren wat je kunt doen om je huis en tuin meer klimaatbestendig te maken.