Terugblik Duurzaamheidscafé: weg met die plastic verslaving


Het onderwerp van ons café was 'Kansen met afval en zero waste lifestyle'. Het eerste ging vooral over de economische kant van hoe kun je business van afval maken. En voor het tweede deel was de 27-jarige Jessie Kroon van A New Zero als spreker aangetrokken. Jessie leeft al drie jaar nagenoeg zonder afval, blogt over zero waste en is jurylid van de Duurzame Top 100 van dagblad Trouw.

Ze deelde enthousiast haar ervaringen met het publiek in de zaal. Zo vertelde ze dat ze eigenlijk heel eenvoudig was begonnen. Van geen plastic tasjes meer gebruiken tot haar zoektocht naar verpakkingsarme supermarkten en een pleidooi voor duurzame kleding. Ze gaf tal van voorbeelden die eigenlijk heel makkelijk in de praktijk te brengen zijn. "Klein beginnen", was haar devies om af te komen van onze plastic verslaving. "We maken in Nederland gemiddeld zeven verpakkingen per dag open. Zeg nee tegen afval. Dus neem dat plastic zakje op de markt niet aan, weiger beleefd de plastic vork van Julia's, koop geen verpakte groente meer. En weiger ooit nog een plastic tandenborstel in je mond te steken. Er zijn prima alternatieven. Geen afval aannemen is de eerste, en de belangrijkste, stap naar zero waste." Zo komt Jessie tot slechts een linnen tasje papierafval per maand. Helemaal afvalvrij lukt nog niet. Wil je meer lezen over Jessie haar zero waste project? Lees dan haar blog.

Naardernees Kees Hogenbirk vertelde over de noodzaak om onze afvalberg te verminderen en deed een oproep aan de zaal om te streven naar een afvalloze samenleving. "Niet omdat het moet, maar omdat het ook kansen geeft." Hij zoomde in op de economische kansen die afval biedt en de nieuwe banen die hieruit voorkomen. Een van de dromen van Kees is dat er een soort Gamma komt met enkel afval waarmee ontwerpers nieuwe producten maken en dat er uiteindelijk 0 afval is. Ook liet Kees lokale ondernemers aan het woord. Ze voegen allen, op geheel eigen wijze, waarde toe aan afval. Zo verwerkt kunstenaar Hinke Huisman afval in haar stellages en schilderijen. Gebruikt Jesse van den Berg van Lichtbeurs afgedankt laboratoriumglas om lampen te maken en maakt Willem van de Broedplaats Gooise Meren houtkachels van lege gasflessen en afgedankte remschijven. Ook het tasjesteam van Bussum Plastic Vrij was aanwezig met haar tasjes van onder andere afgedankte kleding en dekbedden.

Benieuwd naar de avond? Er is live gestreamed op Facebook. Deze stream is niet ge-edit, de avond begint op 31:16 minuut met de 16-jarige Kes van den Broek zong die de sterren van de hemel zong, begeleid door haar vader Sjoerd van de LSB Experience.

De meest dichtstbijzijnde verpakkingsarme supermarkt staat in Amersfoort: De Nieuwe Graanschuur. De avond vond plaats bij Soupurbe waar de catering werd verzorgd door Taste Before You Waste Bussum. Twee keer per dag halen ze bij de Ekoplaza voedsel op tegen of voorbij de t.h.t. datum en deze avond hebben ze er heerlijke hapjes van gemaakt.

Ons volgende café is op 15 februari in het gemeentehuis in Bussum en staat volledig in het teken van het verduurzamen van je huis. Heel graag tot de 15e! Aanmelden kan hier.

Lokale en landelijke subsidies en leningen voor huiseigenaren en VVE's

Een volledig en telkens geactualiseerd overzicht van subsidies en leningen om je huis of je wooncomplex (VVE) te verduurzamen vind je in de energiesubsidiewijzer van MilieuCentraal.  

Word Zwerfvuil Ambassadeur in jouw straat of buurt

Wil je het aanspreekpunt worden voor je buurtbewoners om samen zwerfafval op te ruimen in jouw straat of buurt? Laat het ons weten via een mail met daarin de straat of straten die je samen met buurtbewoners wilt schoonhouden. We zetten je graag op onze kaart met alle opruimacties binnen Gooise Meren.

Waar kun je beginnen om thuis energie te besparen?

Nodig een energiecoach bij je thuis uit. Dit is een lokale bewoner, een ervaringsdeskundige of vrijwillige professional, die beschikbaar is voor een gratis gesprek over de mogelijkheden. Stuur hiervoor een mail naar: Paul.vansteijn@ziggo.nl