Save the date: Afvalfest op Pampus op 7 juli 2018!


"Anders naar afval kijken"! Volgens Lindeke Mast, deelnemer aan de werkgroep 'Afvalloze samenleving', draait het daarom. Afval moet je volgens haar zien als iets waar je nog wat mee kunt, zodat het geen afval meer is. "Ik zocht naar een leuke manier om dat onder de aandacht te brengen". Lindeke combineerde het een en het ander en haar idee voor een afvalfestival was geboren.

Inmiddels is ze een paar stappen verder en gaat die wens in vervulling. Op 7 juli vindt het eerste Afvalfestival plaats op Forteneiland Pampus. Tom Nouhuys, directeur van Pampus, hoefde ze niet eens te overtuigen. Hij was direct enthousiast en bood Pampus als locatie aan.

De exacte invulling van het programma staat nog niet vast en ook is er hulp nodig bij de organisatie. Maar ideeën zijn er genoeg! "Je moet denken aan workshops en informatiestandjes, maar ook aan mensen die op een ludieke manier iets met afval doen". Lindeke kijkt ook naar een theatervoorstelling over afval of muziek maken met afval. "Het zou mooi zijn als mensen de lol van afval reduceren gaan inzien en van daaruit gemotiveerd raken om dingen echt anders te doen". Het moet dus een feestje worden, geen belerende toestanden, maar juist de mogelijkheden van afval belichten. Lindeke schetst het heel eenvoudig: "Als je iets aan te bieden hebt op het gebied van afval dan ben je welkom als deelnemer aan het festival. Wil je geïnspireerd of verrast worden en ook nog een leuke dag beleven, dan moet je zeker langskomen".

De organisatie kan nog wel wat hulp gebruiken bij de organisatie en op de dag zelf. Zo zijn ze op zoek naar onder meer een vrijwilligerscoördinator, gastvrouwen/mannen, iemand die techniek kan regelen en iemand die zich op de PR stort. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Lindeke via afvalfestival@aardemoeder.nl of 06-50410770.

Zero Waste Queen Jessie Kroon en MC van onze Duurzaamheidscafés heeft veel tips over hoe je je eigen afvalberg kunt verminderen. Maar het belangrijkste is toch wel: WEIGER zoveel mogelijk afval in winkels! Hoe je dat doet? Ga naar haar site: hetzerowasteproject.nl

Lokale en landelijke subsidies en leningen voor huiseigenaren en VVE's

Een volledig en telkens geactualiseerd overzicht van subsidies en leningen om je huis of je wooncomplex (VVE) te verduurzamen vind je in de energiesubsidiewijzer van MilieuCentraal.  

Word Zwerfvuil Ambassadeur in jouw straat of buurt

Wil je het aanspreekpunt worden voor je buurtbewoners om samen zwerfafval op te ruimen in jouw straat of buurt? Laat het ons weten via een mail met daarin de straat of straten die je samen met buurtbewoners wilt schoonhouden. We zetten je graag op onze kaart met alle opruimacties binnen Gooise Meren.

Waar kun je beginnen om thuis energie te besparen?

Nodig een energiecoach bij je thuis uit. Dit is een lokale bewoner, een ervaringsdeskundige of vrijwillige professional, die beschikbaar is voor een gratis gesprek over de mogelijkheden. Stuur hiervoor een mail naar: Paul.vansteijn@ziggo.nl