Gratis compost voor inwoners Gooi en Vechtstreek


In een circulaire economie bestaat afval niet meer, een mooi streven! Lees ook even waarom gescheiden gft afval inzamelen een goed idee is voor het milieu en krijg een zak compost cadeau! Op zaterdag 17 maart is de Landelijke Compostdag. Inwoners van de regio Gooi en Vechtstreek krijgen die dag bij de scheidingsstations van de GAD een gratis zak compost mee. Met deze actie bedankt de GAD de inwoners voor hun inzet: het gescheiden aanleveren van hun afval. Wat levert het gft op? Het afgelopen jaar is ongeveer 23.000 ton groente-, fruit- en tuinafval en etensresten ingezameld. Dit levert ruim 9.200 ton compost op. Hergebruik van organisch afval heeft een positief effect op het milieu. Het compost dat inwoners 17 maart kunnen ophalen, is gemaakt uit eigen gft!

Via de GAD gaat het gft van de inwoners van de Gooi en Vechtstreek naar afvalverwerkingsbedrijf Indaver. Indaver zet het volledig om in groen gas, vloeibare CO2 en compost. Een ton gft levert via vergisting 100 kub biogas op. Met dat gas kunnen huizen verwarmd worden, auto’s kunnen erop rijden en de tuinbouw heeft er ook voordeel van.

Al doet de naam anders vermoeden, gft is meer dan groente-, fruit- en tuinafval. Ook etensresten, zoals pasta, koekjes en botjes van de karbonade, kunnen in de groene bak. Vooral het keukenafval is een belangrijke grondstof voor de verwerking tot groen gas.

Kom je zaterdag 17 maart je gescheiden afval inleveren op één van de scheidingsstations in Bussum, Hilversum, Weesp of Huizen, dan krijg je één gratis zak compost. De actie geldt zolang de voorraad strekt. De scheidingsstations zijn die dag open van 9.00 tot 16.00 uur.

Op gad.nl staan trouwens handige tips over het scheiden van afval en energiebesparing.

Lokale en landelijke subsidies en leningen voor huiseigenaren en VVE's

Een volledig en telkens geactualiseerd overzicht van subsidies en leningen om je huis of je wooncomplex (VVE) te verduurzamen vind je in de energiesubsidiewijzer van MilieuCentraal.  

Word Zwerfvuil Ambassadeur in jouw straat of buurt

Wil je het aanspreekpunt worden voor je buurtbewoners om samen zwerfafval op te ruimen in jouw straat of buurt? Laat het ons weten via een mail met daarin de straat of straten die je samen met buurtbewoners wilt schoonhouden. We zetten je graag op onze kaart met alle opruimacties binnen Gooise Meren.

Waar kun je beginnen om thuis energie te besparen?

Nodig een energiecoach bij je thuis uit. Dit is een lokale bewoner, een ervaringsdeskundige of vrijwillige professional, die beschikbaar is voor een gratis gesprek over de mogelijkheden. Stuur hiervoor een mail naar: Paul.vansteijn@ziggo.nl