Vanaf vandaag leven we weer op de (klimaat)pof...


Om het lokaal en wat meer behapbaar te houden publiceren we op dit platform enkel lokaal, duurzaam nieuws. Helaas is er een noodzaak om het over de Earth Overshoot Day of Ecological Debt day te hebben. Dat is de dag van een bepaald jaar wanneer -geteld vanaf 1 januari- de mensheid wereldwijd net zoveel van voedselgrondstoffen hebben opgebruikt als wat de aarde ons binnen één jaar kan leveren. Overshoot Day kan voor ieder land apart worden berekend. En helaas draagt Nederland bij aan het vervroegen van de wereldwijde datum dit jaar. Op 14 april 2018 was het in Nederland al overshoot day en op 1 augustus, vandaag dus, is het Earth Overshoot Day. Het opschuiven van deze dag heeft niet zozeer te maken met de bevolkingsgroei maar met de toename van consumptie per persoon.

Er wordt wel het een en ander ondernomen op het gebied van duurzaamheid maar we moeten allemaal veel minder vlees eten (het liefst natuurlijk geen), niet reizen met het vliegtuig (de redactie stapt eind deze week in een zeilbootje richting de Wadden -ook mooi) en overstappen op duurzaam vervoer. Dus kom op:

Lokale en landelijke subsidies en leningen voor huiseigenaren en VVE's

Een volledig en telkens geactualiseerd overzicht van subsidies en leningen om je huis of VVE) te verduurzamen vind je in de energiesubsidiewijzer van MilieuCentraal.  

Word Zwerfvuil Ambassadeur in jouw straat of buurt

Wil je alleen of samen met buurtbewoners zwerfafval opruimen in jouw straat of buurt? Laat het ons weten via het inschrijfformulier. We zetten je graag op onze plattegrond met alle opruimacties binnen Gooise Meren.

Aanvraagformulier ondersteuning initiatievenfonds

Heb je een duurzaam initiatief dat je wilt uitrollen in Gooise Meren en zoek je ondersteuning? Vul dan dit formulier (docx) in. Kun je deze niet openen, download hier de pdf. Een aantal  ondersteunde initiatieven vind je hier.

Duurzaam Gooise Meren

Check op deze site van de gemeente Gooise Meren wat je kunt doen om je huis en tuin meer klimaatbestendig te maken.