De Groene Afslag, duurzame hub langs de A1

De Groene Afslag, duurzame hub langs de A1

07.08.2018

Een bijzonder initiatief van kunsthistoricus en voormalig reclamemaker Lucas Mol en architect Sanne Oomen lijkt werkelijkheid te worden op Crailo. Dit koppel ken je misschien van 'The Dutch Mountain'. Een machtig mooi en zelfvoorzienend droomhuis aan de rand van Huizen. Acht jaar na de eerste plannen voor dit huis zijn ze weer toe aan een nieuwe uitdaging en en hebben dit huis te koop gezet. De focus ligt nu bij hun jongste project, 'De Groene Afslag'. Dit wordt een circulair gebouwd project langs de A1, om anderen wederom te inspireren om duurzamer te wonen en te leven. Dit gaan ze doen met een fysiek gebouw maar het is meer dan dat. Het is de bedoeling dat er geprogrammeerd gaat worden met sprekers op het gebied van duurzaamheid, er is upcycled design te koop en er gaat samengewerkt worden met maatschappelijke organisaties zoals de Tomin Groep, Het Gooisch Natuur Reservaat en de AltijdWerkPlaats. Vanuit onze beweging is Rob Ebeling van de werkgroep waarderende economie bij dit project aangehaakt en de werkgroep stadslandbouw praat in september met het koppel om te kijken of en hoe er samengewerkt kan worden.   

 

De Groene Afslag is een ‘social enterprise’, een combinatie van een BV en een stichting. Een sociale onderneming, dat wil zeggen, een financieel degelijke organisatie waarbij de commerciële en de ideële doelen hand in hand gaan, elkaar versterken. Een gezonde ‘profit’ voor en met een gezonde kijk op de ‘planet’ en de ‘people’. Wie 'The Dutch Mountain' heeft gezien weet dat dit project alles in zich heeft om te gaan floreren! Duurzaamheid saai? Nee hoor, niet als het aan De Groene Afslag ligt. Wordt vervolgd!

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Vind lokale bijeenkomsten en activiteiten op het gebied van duurzaamheid.

de smaakengel.jpg

Eerlijk winkelen
Op zoek naar winkels waar (een groot deel van) het aanbod gemaakt is onder goede omstandigheden voor mens, dier en milieu? Op EerlijkWinkelen kun je zoeken op plaats om vervolgens een lijst te krijgen waar je lokaal, fairtrade en/of duurzaam kunt winkelen en eten. 

Energiecoach voor inwoners

Een energiecoach is een betrokken bewoner, een ervaringsdeskundige of vrijwillige professional, die beschikbaar is voor (gratis) gesprekken met bewoners over de mogelijkheden voor energiebesparing aan de woning. Energiecoaches denken mee met bewoners en helpen bewoners om de stappen die nodig zijn goed in beeld te krijgen. Bewoners kunnen een gesprek aanvragen via paul.vansteijn@ziggo.nl