De Groene Afslag, duurzame hub langs de A1


Een bijzonder initiatief van kunsthistoricus en voormalig reclamemaker Lucas Mol en architect Sanne Oomen lijkt werkelijkheid te worden op Crailo. Dit koppel ken je misschien van 'The Dutch Mountain'. Een machtig mooi en zelfvoorzienend droomhuis aan de rand van Huizen. Acht jaar na de eerste plannen voor dit huis zijn ze weer toe aan een nieuwe uitdaging en en hebben dit huis te koop gezet. De focus ligt nu bij hun jongste project, 'De Groene Afslag'. Dit wordt een circulair gebouwd project langs de A1, om anderen wederom te inspireren om duurzamer te wonen en te leven. Dit gaan ze doen met een fysiek gebouw maar het is meer dan dat. Het is de bedoeling dat er geprogrammeerd gaat worden met sprekers op het gebied van duurzaamheid, er is upcycled design te koop en er gaat samengewerkt worden met maatschappelijke organisaties zoals de Tomin Groep, Het Gooisch Natuur Reservaat en de AltijdWerkPlaats. Vanuit onze beweging is Rob Ebeling van de werkgroep waarderende economie bij dit project aangehaakt en de werkgroep stadslandbouw praat in september met het koppel om te kijken of en hoe er samengewerkt kan worden.

De Groene Afslag is een ‘social enterprise’, een combinatie van een BV en een stichting. Een sociale onderneming, dat wil zeggen, een financieel degelijke organisatie waarbij de commerciële en de ideële doelen hand in hand gaan, elkaar versterken. Een gezonde ‘profit’ voor en met een gezonde kijk op de ‘planet’ en de ‘people’. Wie 'The Dutch Mountain' heeft gezien weet dat dit project alles in zich heeft om te gaan floreren! Duurzaamheid saai? Nee hoor, niet als het aan De Groene Afslag ligt. Wordt vervolgd!

Lokale en landelijke subsidies en leningen voor huiseigenaren en VVE's

Een volledig en telkens geactualiseerd overzicht van subsidies en leningen om je huis of VVE) te verduurzamen vind je in de energiesubsidiewijzer van MilieuCentraal.  

Word Zwerfvuil Ambassadeur in jouw straat of buurt

Wil je alleen of samen met buurtbewoners zwerfafval opruimen in jouw straat of buurt? Laat het ons weten via het inschrijfformulier. We zetten je graag op onze plattegrond met alle opruimacties binnen Gooise Meren.

Aanvraagformulier ondersteuning initiatievenfonds

Heb je een duurzaam initiatief dat je wilt uitrollen in Gooise Meren en zoek je ondersteuning? Vul dan dit formulier (docx) in. Kun je deze niet openen, download hier de pdf. Een aantal  ondersteunde initiatieven vind je hier.

Duurzaam Gooise Meren

Check op deze site van de gemeente Gooise Meren wat je kunt doen om je huis en tuin meer klimaatbestendig te maken.