Vuile handen door uitpluizen afvalcontainers


De afgelopen tijd hebben leden van de werkgroep 'afvalloze samenleving' hun handen behoorlijk vuil gemaakt. Ze zijn namelijk aan het onderzoeken wat de waarde is van het afval dat mensen op de stort in de containers gooien. Daarvoor moesten ze er eerst achter komen wat er exact wordt weggegooid. Dan kan het niet anders dan dat je letterlijk elke container soort tot de laatste snipper leeggehaalt. Momenteel wordt de inhoud van een groot deel van de containers door diverse bedrijven gereduceerd tot een grondstof. Maar wat is de waarde van hergebruik en hoe kun je ervoor zorgen dat iets meer waard wordt dan het oorspronkelijke gebruik? In hoeverre is het wijs om klein elektronisch afval om te zetten naar 12 volt zodat je nog maar 25% energie nodig hebt om het apparaat te laten draaien? Het onderzoek is nog in volle gang. En op 6 oktober, tijdens de open dag van het GAD (Grondstoffen- en Afvalstoffen Dienst), is een aantal werkgroepleden aanwezig om uitleg te geven over dit project en ideeën uit te wisselen op het gebied van upcycling. Ook zijn er mensen aanwezig van de Broedplaats Gooise Meren om te vertellen over geupcyclede producten die ze reeds gerealiseerd hebben. Adres: Nieuwe Crailoseweg 6 in Hilversum (overslag Crailo).

Programma open dag GAD - 6 oktober 2018

 • Demonstratie zijlader

 • Rondleiding

 • Informatie- en beleefmarkt: Afval scheiden doen we samen

 • Kijkje in de cabine van een inzamelwagen

 • Op de weegschaal

 • Rad van fortuin

 • Workshop: maak van een pak melk een portemonnee

 • Springkussen

 • Terras met eten en drinken

 • Muziek

 • Kennismaken met GAD partners: SUEZ Nederland, RetourMatras, Den Ouden Groep, KringloopCentrum Eemnes Huizen en Tomingroep

 • Kennismaken met de werkgroep 'afvalloze samenleving' van Samen Sneller Duurzaam

Lokale en landelijke subsidies en leningen voor huiseigenaren en VVE's

Een volledig en telkens geactualiseerd overzicht van subsidies en leningen om je huis of je wooncomplex (VVE) te verduurzamen vind je in de energiesubsidiewijzer van MilieuCentraal.  

Word Zwerfvuil Ambassadeur in jouw straat of buurt

Wil je het aanspreekpunt worden voor je buurtbewoners om samen zwerfafval op te ruimen in jouw straat of buurt? Laat het ons weten via een mail met daarin de straat of straten die je samen met buurtbewoners wilt schoonhouden. We zetten je graag op onze kaart met alle opruimacties binnen Gooise Meren.

Waar kun je beginnen om thuis energie te besparen?

Nodig een energiecoach bij je thuis uit. Dit is een lokale bewoner, een ervaringsdeskundige of vrijwillige professional, die beschikbaar is voor een gratis gesprek over de mogelijkheden. Stuur hiervoor een mail naar: Paul.vansteijn@ziggo.nl