Werkgroep Lokaal Voedsel in actie op NL Doet

Werkgroep Lokaal Voedsel in actie op NL Doet

19.03.2019

Op de grootste vrijwilligersactie van Nederland, NL Doet, stond onze werkgroep Lokaal Voedsel afgelopen weekend letterlijk met de handen in de grond om in Bussum een voedsel tuin en een moestuin in te richten. Werkgroeplid Marsha van den Bosch heeft de twee voedseltuinen ontworpen volgens het permacultuur principe en uitgebreid haar ontwerp overlegd met alle betrokkenen.

 

Voedseltuin bij wijkcentrum

 

Vrijdag 15 maart is begonnen met het aanleggen van de voedseltuin op een voormalig grasveld bij wijkcentrum Uit-Wijk. Ongeveer 38 vrijwilligers zijn komen helpen waarvan 5 vrijwilligers daadwerkelijk de moestuin gaan onderhouden. Marsha: "Wij hebben twee zitjes gemaakt van op z'n kop gelegde, gedoneerde grindtegels. Op het gras zijn halve cirkels 'gesheetmulched'. Dat is een effectieve en goedkope techniek waarbij het gras met karton wordt afgedekt met daarop een dikke laag compost. Daarop gaan we straks moestuinieren. Ook hebben we fruitbomen geplant"

 

Marsha: "Deze vrijdag gaan we verder met de aanleg van de voedseltuin. We hebben ondermeer het volgende nog in de planning staan. Naast één van de zitjes gaan we theekruiden planten zoals kamille, pepermunt en vlierbloesem. Om de fruitbomen gaan we ondersteunende planten zetten. Denk aan stikstofbindende planten zoals lupines en voedingsstofvangers zoals geranium macrorrhizum. Smeerwortel, zuring en aardpeer kunnen we onder andere gebruiken voor mulch, een beschermlaag voor de grond. Er komt nog een regenton en compostbak. Op deze manier proberen we de kringloop zo sluitend mogelijk te krijgen. En als laatste maken we de voedseltuin rolstoelvriendelijk door een pad aan te leggen van de gedoneerde grindtegels".

 

Groen plein op de Broedplaats 

 

Zaterdag 16 maart was het schoolplein van de Broedplaats GM aan de beurt. Marsha: "We hebben zes bamboe’s van De Groene Afslag in plastic potten ingegraven voor La Cantina. De bestaande moestuin is opgeknapt door de dode heg eruit te halen en er wilgentakken in te zetten. Er zijn voedende planten in de moestuin gezet, zoals smeerwortel, lupines en zuring. Tegen de fietsenstalling staat nu klimmende jasmijn en druif zodat de fietsenstalling straks een groene oase wordt. Bij de entree van La Cantina hebben we kruiden en eetbare bloemen neergezet in doorgezaagde IBC containers". 

 

"Naast de zandbak hebben we tegels verwijderd en fruitbomen met bessenstruiken en aardbeien gepland (plus ondersteunende planten voor fruitboom). En wat heel fijn was is dat meester Hans, van de op de Broedplaats gevestigde basisschool De Globe, met een aantal leerlingen plus ouders een appel- en een perenboom hebben geplant. In het kader van Boomfeestdag heeft de gemeente deze aan ons gedoneerd. Het plan is nog om hugelbeds tegen de muur van Elk Gooisch Matras Komt Van Pas te zetten. Verder willen we nog regenwater opvangen, meer tegels eruit en meer groen erin". 

 

 

Foto's: Rolf van Rooi

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Vind lokale bijeenkomsten en activiteiten op het gebied van duurzaamheid.

Waar kun je beginnen om thuis energie te besparen?

Nodig een energiecoach bij je thuis uit. Dit is een betrokken bewoner, een ervaringsdeskundige of vrijwillige professional, die beschikbaar is voor gratis gesprekken over de mogelijkheden. Een gesprek vraag je aan bij Paul: paul.vansteijn@ziggo.nl