Film- en debatavond

Film- en debatavond

11.04.2019

Zelfbenoemd 'klimaatprutser' en documentairemaker Gwen Jansen leidde gisteravond haar documentaire 'Green Tales Of The City' in op de film- en debatavond van onze beweging in Filmhuis Bussum. Aan een bomvolle zaal vertelde Gwen dat ze als Antilliaanse met lekker veel kip in plastic bakjes op de bbq van de ecologische broedplaats Metaal Kathedraal in Utrecht kwam en zowat werd uitgelachen. Dat inspireerde haar tot het maken van een documentaire over wat je zelf kunt bijdragen aan een beter klimaat. Want, ze wilde wel maar wist niet hoe. Gwen wisselt haar documentaire af met inspirerende voorbeelden zoals de Metaal Kathedraal en de Elfwegentocht, een alternatief voor de Elfstedentocht die door klimaatopwarming verleden tijd is.

 

In haar documentaire houdt Gwen gesprekken met vrienden over wat zij nu eigenlijk doen voor het klimaat. Dat blijkt bar weinig te zijn en Gwen laat zien dat je met zoiets simpels als een brievenbusklep of een deksel op je pan als je een eitje kookt ook al goed bezig bent. De vertoning werd afgesloten met een paar mooie lokale initiatieven zoals bijvoorbeeld de duurzame Buurtcamping die dit jaar haar tweede editie in gaat en Greenspeed. Ronald Knoote is gepensioneerd verkeersvlieger en heeft voor KLM naar eigen zeggen zo'n 30 miljoen ton aan CO2 uitgestoten. Nu fietst hij als koerier de pakjes rond volgens het 'last mile' principe. Pakketjes worden vervoerd tot een hub en de laatste kilometer wordt duurzaam afgelegd. Ook Peter Kodde en Lucas Mol waren aanwezig. De één campaigner bij Milieudefensie en de ander sociaal entrepreneur bij de Groene Afslag. Hoopvol en geïnspireerd door alle mooie voorbeelden uit de documentaire en de zaal verlieten wij de zaal. Hoe mooi als we over een klein aantal jaar een documentaire kunnen maken over alle geweldige duurzame initiatieven die nu aan het groeien zijn.

V.l.n.r. Shirley Kuijpers, Petra Olgers, Feye van Olden, Lucas Mol, Peter Kodde, Gwen Jansen, Henny Radstaak, Ronald Knoote en Kees Hogenbirk

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Lokale activiteiten op het gebied van duurzaamheid vind je in onze agenda.

de smaakengel.jpg

Op zoek naar winkels waar (een groot deel van) het aanbod gemaakt is onder goede omstandigheden voor mens, dier en milieu? EerlijkWinkelen wijst je de weg.

Energiecoach voor inwoners

Een energiecoach is een betrokken bewoner, een ervaringsdeskundige of vrijwillige professional, die beschikbaar is voor (gratis) gesprekken met bewoners over de mogelijkheden voor energiebesparing aan de woning. Energiecoaches denken mee met bewoners en helpen bewoners om de stappen die nodig zijn goed in beeld te krijgen. Bewoners kunnen een gesprek aanvragen via paul.vansteijn@ziggo.nl