Gifloze bestrijding eikenprocessierups in Gooise Meren

Gifloze bestrijding eikenprocessierups in Gooise Meren

02.07.2019

Gooise Meren wordt al enige tijd geteisterd door de eikenprocessierups. Vanochtend inspecteerden wij De Groene Long in Bussum waar van 12-14 juli de Buurtcamping wordt gehouden (er zijn nog 24 tentplekken beschikbaar) en daar zitten ze ook. Op andere plekken binnen onze gemeente zagen wij al mensen die bezig waren met de bestrijding van deze rups maar dat zag er wat niet-duurzaam uit door de uitgebreide bescherming die gedragen wordt. Navraag bij de gemeente leert dat er bij de bestrijding absoluut geen gif wordt gebruikt. De nesten worden met water bespoten om ronddwarrelende haren van de rups te voorkomen en vervolgens opgezogen. De pakken worden enkel als bescherming tegen de haren gedragen. 

 

De opmars van de eikenprocessierups en andere 'plaagdieren' is een gevolg van verstoorde biodiversiteit. Ecoloog Louise Vet, mede initiatiefnemer van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel, heeft een interview gegeven aan MaatschapWij. Een kleine greep uit dit interview volgt nu.

 

Wanneer een soort uit een ecosysteem verdwijnt, heeft dat gevolgen voor de soort zelf, maar ook voor andere organismen in dat gebied. Toch wordt het volgens Louise Vet pas echt riskant wanneer de biodiversiteit in een gebied systematisch wordt vernietigd. “Ecologische systemen zijn veerkrachtig en kunnen wel tegen een stootje”, legt ze uit. “Maar in de afgelopen 27 jaar zijn we meer dan 75 procent van alle insecten kwijtgeraakt. En als je naar een gemiddeld stuk landbouwgrond kijkt, dan zie je slechts één soort: gras. Dit – gecombineerd met de intensieve wijze waarop grond gebruikt wordt, met kunstmest en pesticiden – is desastreus voor de biodiversiteit in een gebied én voor de gezondheid van de bodem. Als we op deze manier doorgaan, kunnen we nog ongeveer 60 oogsten uit de grond halen. Dat betekent dat het over 60 jaar gedaan zou zijn met onze voedselproductie”.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Vind lokale bijeenkomsten en activiteiten op het gebied van duurzaamheid.

de smaakengel.jpg

Eerlijk winkelen
Op zoek naar winkels waar (een groot deel van) het aanbod gemaakt is onder goede omstandigheden voor mens, dier en milieu? Op EerlijkWinkelen kun je zoeken op plaats om vervolgens een lijst te krijgen waar je lokaal, fairtrade en/of duurzaam kunt winkelen en eten. 

Energiecoach voor inwoners

Een energiecoach is een betrokken bewoner, een ervaringsdeskundige of vrijwillige professional, die beschikbaar is voor (gratis) gesprekken met bewoners over de mogelijkheden voor energiebesparing aan de woning. Energiecoaches denken mee met bewoners en helpen bewoners om de stappen die nodig zijn goed in beeld te krijgen. Bewoners kunnen een gesprek aanvragen via paul.vansteijn@ziggo.nl