Gifloze bestrijding eikenprocessierups in Gooise Meren


Gooise Meren wordt al enige tijd geteisterd door de eikenprocessierups. Vanochtend inspecteerden wij De Groene Long in Bussum waar van 12-14 juli de Buurtcamping wordt gehouden (er zijn nog 24 tentplekken beschikbaar) en daar zitten ze ook. Op andere plekken binnen onze gemeente zagen wij al mensen die bezig waren met de bestrijding van deze rups maar dat zag er wat niet-duurzaam uit door de uitgebreide bescherming die gedragen wordt. Navraag bij de gemeente leert dat er bij de bestrijding absoluut geen gif wordt gebruikt. De nesten worden met water bespoten om ronddwarrelende haren van de rups te voorkomen en vervolgens opgezogen. De pakken worden enkel als bescherming tegen de haren gedragen.

De opmars van de eikenprocessierups en andere 'plaagdieren' is een gevolg van verstoorde biodiversiteit. Ecoloog Louise Vet, mede initiatiefnemer van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel, heeft een interview gegeven aan MaatschapWij. Een kleine greep uit dit interview lees je hieronder.

Wanneer een soort uit een ecosysteem verdwijnt, heeft dat gevolgen voor de soort zelf, maar ook voor andere organismen in dat gebied. Toch wordt het volgens Louise Vet pas echt riskant wanneer de biodiversiteit in een gebied systematisch wordt vernietigd. “Ecologische systemen zijn veerkrachtig en kunnen wel tegen een stootje”, legt ze uit. “Maar in de afgelopen 27 jaar zijn we meer dan 75 procent van alle insecten kwijtgeraakt. En als je naar een gemiddeld stuk landbouwgrond kijkt, dan zie je slechts één soort: gras. Dit – gecombineerd met de intensieve wijze waarop grond gebruikt wordt, met kunstmest en pesticiden – is desastreus voor de biodiversiteit in een gebied én voor de gezondheid van de bodem. Als we op deze manier doorgaan, kunnen we nog ongeveer 60 oogsten uit de grond halen. Dat betekent dat het over 60 jaar gedaan zou zijn met onze voedselproductie”.

Lokale en landelijke subsidies en leningen voor huiseigenaren en VVE's

Een volledig en telkens geactualiseerd overzicht van subsidies en leningen om je huis of je wooncomplex (VVE) te verduurzamen vind je in de energiesubsidiewijzer van MilieuCentraal.  

Word Zwerfvuil Ambassadeur in jouw straat of buurt

Wil je het aanspreekpunt worden voor je buurtbewoners om samen zwerfafval op te ruimen in jouw straat of buurt? Laat het ons weten via een mail met daarin de straat of straten die je samen met buurtbewoners wilt schoonhouden. We zetten je graag op onze kaart met alle opruimacties binnen Gooise Meren.

Waar kun je beginnen om thuis energie te besparen?

Nodig een energiecoach bij je thuis uit. Dit is een lokale bewoner, een ervaringsdeskundige of vrijwillige professional, die beschikbaar is voor een gratis gesprek over de mogelijkheden. Stuur hiervoor een mail naar: Paul.vansteijn@ziggo.nl