Gezocht: Duurzame doeners


Voor het derde jaar op rij is de Hilversum100 Challenge van start gegaan. Vorig jaar vielen maar liefst drie werkgroepleden van onze beweging in de prijzen. Heb je ook een groen hart en een goed plan? Doe mee!

We leven in Nederland, in ’t Gooi en ook in Hilversum alsof we 3,5 aardbol hebben. We zullen dingen dus anders moeten gaan doen. Dat weten we, maar we zijn ook gewoontedieren en doen dingen graag zoals we ze altijd al deden. Gelukkig zetten steeds meer mensen thuis en op het werk duurzame stappen. Pakken we vaker de fiets en moedigen we anderen aan om de handen ook duurzaam uit de mouwen te steken.

Wat is jouw plan om zoveel mogelijk CO2-uitstoot te besparen? En wie mobiliseer je om mee te doen? Hoe krijg jij je straatgenoten, de leden van je sportclub, je collega’s en je vrienden bijvoorbeeld zo ver om ook stappen te zetten naar een aardgasvrije samenleving?

Maak kans op €30.000 en advies-uren

De Hilversum100 is opgericht als aanjager om in Hilversum gezamenlijk CO2 te besparen. 100 Kiloton in 2020. We zitten samen nu op de 60. Nog 40 te gaan! Heb jij een plan voor een campagne waarmee jij veel mensen op het idee brengt duurzame stappen te zetten? We zijn benieuwd naar jouw actieplan om de 100 te gaan halen. Dit jaar zijn er bonuspunten te verdienen als door jouw plan nog meer huizen van het gas gaan.

De meest concrete en uitvoerbare plannen maken kans op € 30.000 aan prijzengeld én advies-uren om je plan uit te voeren. Inzenden kan tot en met zaterdag 28 september 2019.

Wat zijn de criteria voor de Hilversum100 Challenge 2019?

 • Het project is gericht op het verminderen van CO2-uitstoot in Hilversum. De plannen dienen niet het eigen belang, maar het maatschappelijk nut en worden bij voorkeur door een groep ingediend.

 • Het prijzenpakket met 30.000 euro en daarnaast denkkracht, advies, contacten en publiciteit, is bedoeld voor het versnellen van de totstandkoming van het project. Het is niet bedoeld als investeringsgeld maar om de route naar jullie doel (mede) mogelijk te maken.

 • Eén van de indieners van het plan is minimaal 18 jaar.

 • Jullie kunnen het plan grotendeels op korte termijn zelf realiseren.

 • De deelnemers maken een begrijpelijk plan van aanpak en zijn bereid dat toe te lichten aan de jury en op de Hilversum100 Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober.

 • Het plan van aanpak is maximaal 3 pagina's en beantwoordt minimaal de volgende vragen:

 • Wat is het doel?

 • Hoeveel CO2 verwachten jullie minder uit te stoten?

 • Wat zijn de belangrijkste activiteiten?

 • Wie gaan er meedoen aan deze activiteiten?

 • Wat maakt jullie project bijzonder en hoe zal het anderen inspireren mee te doen?

 • Zijn er andere duurzame initiatieven waarmee jullie gaan samenwerken?

 • Welke hulp van anderen is belangrijk om jullie project te laten slagen?

 • Wat zijn de totale kosten en welk deel wordt eventueel door anderen gefinancierd?

 • Het plan van aanpak moet op 28 september (vóór 23:59 uur) via dit formulier ingediend zijn.

Lokale en landelijke subsidies en leningen voor huiseigenaren en VVE's

Een volledig en telkens geactualiseerd overzicht van subsidies en leningen om je huis of je wooncomplex (VVE) te verduurzamen vind je in de energiesubsidiewijzer van MilieuCentraal.  

Word Zwerfvuil Ambassadeur in jouw straat of buurt

Wil je het aanspreekpunt worden voor je buurtbewoners om samen zwerfafval op te ruimen in jouw straat of buurt? Laat het ons weten via een mail met daarin de straat of straten die je samen met buurtbewoners wilt schoonhouden. We zetten je graag op onze kaart met alle opruimacties binnen Gooise Meren.

Waar kun je beginnen om thuis energie te besparen?

Nodig een energiecoach bij je thuis uit. Dit is een lokale bewoner, een ervaringsdeskundige of vrijwillige professional, die beschikbaar is voor een gratis gesprek over de mogelijkheden. Stuur hiervoor een mail naar: Paul.vansteijn@ziggo.nl