Winkeldeuren dicht voor klimaat

Winkeldeuren dicht voor klimaat

25.11.2019

Er zijn van die mails die we ontvangen op info@samen-sneller-duurzaam.nl waarvan je denkt, duh... Zo kregen we een bericht van een mevrouw uit Naarden die zich al jaren verbaasd over de vele openstaande winkeldeuren terwijl binnen de verwarming loeit. Deze mevrouw mailde er ook een makkelijk haalbare oplossing bij. Ze attendeerde ons op een actie in Wageningen, daar worden deurbordjes verspreid met de tekst ‘Natuurlijk zijn we OPEN, de deur is alleen dicht om energie te besparen’. Winkeliers geven zo aan dat klanten welkom zijn ondanks de dichte deur en laten zien dat ze maatschappelijk verantwoord bezig zijn. Het ophangen van zo’n bordje is vrijwillig en het doel van de actie is om de winkeliers te ondersteunen die de deur graag dicht willen houden maar dit bij voorkeur samen met andere ondernemers doen. Met het dichthouden van de deur in het stookseizoen bespaart een winkelier gemiddeld 800 – 1000 Euro aan energiekosten.

 

Winkeliers hebben zo hun redenen om winkeldeuren open te houden in het stookseizoen: vrees voor omzetverlies, contact willen houden met buiten of het beleid van het hoofdkantoor. Maar de deur open houden kost veel energie en dus geld en zorgt voor CO2-uitstoot. Het geeft ook een negatief signaal af aan het winkelend publiek dat wordt gevraagd om thuis zoveel mogelijk energie te besparen. 

 

Wij zoeken contact met Pro Bussum en de Ondernemers Vereniging Gooise Meren om te kijken of we een gezamenlijke actie kunnen starten. We hopen door de actie een zwaan-kleef-aan effect te creëren. Als winkeliers de bordjes bij anderen zien hangen, dan willen ze er zelf ook graag een.

 

Bezoek je in de tussentijd een winkel waarvan de deur overdag openstaat in deze kou? Vraag vriendelijk of deze dicht kan.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Vind lokale bijeenkomsten en activiteiten op het gebied van duurzaamheid.

de smaakengel.jpg

Eerlijk winkelen
Op zoek naar winkels waar (een groot deel van) het aanbod gemaakt is onder goede omstandigheden voor mens, dier en milieu? Op EerlijkWinkelen kun je zoeken op plaats om vervolgens een lijst te krijgen waar je lokaal, fairtrade en/of duurzaam kunt winkelen en eten. 

Energiecoach voor inwoners

Een energiecoach is een betrokken bewoner, een ervaringsdeskundige of vrijwillige professional, die beschikbaar is voor (gratis) gesprekken met bewoners over de mogelijkheden voor energiebesparing aan de woning. Energiecoaches denken mee met bewoners en helpen bewoners om de stappen die nodig zijn goed in beeld te krijgen. Bewoners kunnen een gesprek aanvragen via paul.vansteijn@ziggo.nl