Winkeldeuren dicht voor klimaat


Er zijn van die mails die we ontvangen op info@samen-sneller-duurzaam.nl waarvan je denkt, duh... Zo kregen we een bericht van een mevrouw uit Naarden die zich al jaren verbaasd over de vele openstaande winkeldeuren terwijl binnen de verwarming loeit. Deze mevrouw mailde er ook een makkelijk haalbare oplossing bij. Ze attendeerde ons op een actie in Wageningen, daar worden deurbordjes verspreid met de tekst ‘Natuurlijk zijn we OPEN, de deur is alleen dicht om energie te besparen’. Winkeliers geven zo aan dat klanten welkom zijn ondanks de dichte deur en laten zien dat ze maatschappelijk verantwoord bezig zijn. Het ophangen van zo’n bordje is vrijwillig en het doel van de actie is om de winkeliers te ondersteunen die de deur graag dicht willen houden maar dit bij voorkeur samen met andere ondernemers doen. Met het dichthouden van de deur in het stookseizoen bespaart een winkelier gemiddeld 800 – 1000 Euro aan energiekosten.

Winkeliers hebben zo hun redenen om winkeldeuren open te houden in het stookseizoen: vrees voor omzetverlies, contact willen houden met buiten of het beleid van het hoofdkantoor. Maar de deur open houden kost veel energie en dus geld en zorgt voor CO2-uitstoot. Het geeft ook een negatief signaal af aan het winkelend publiek dat wordt gevraagd om thuis zoveel mogelijk energie te besparen.

Wij zoeken contact met Pro Bussum en de Ondernemers Vereniging Gooise Meren om te kijken of we een gezamenlijke actie kunnen starten. We hopen door de actie een zwaan-kleef-aan effect te creëren. Als winkeliers de bordjes bij anderen zien hangen, dan willen ze er zelf ook graag een.

Doe mee!

Bezoek je in de tussentijd een winkel waarvan de deur overdag openstaat in deze kou? Vraag vriendelijk of deze dicht kan. Ben je zelf een winkelier en wil je deelnemen aan deze actie stuur dan een mail naar info@samen-sneller-duurzaam.nl

Lokale en landelijke subsidies en leningen voor huiseigenaren en VVE's

Een volledig en telkens geactualiseerd overzicht van subsidies en leningen om je huis of je wooncomplex (VVE) te verduurzamen vind je in de energiesubsidiewijzer van MilieuCentraal.  

Word Zwerfvuil Ambassadeur in jouw straat of buurt

Wil je het aanspreekpunt worden voor je buurtbewoners om samen zwerfafval op te ruimen in jouw straat of buurt? Laat het ons weten via een mail met daarin de straat of straten die je samen met buurtbewoners wilt schoonhouden. We zetten je graag op onze kaart met alle opruimacties binnen Gooise Meren.

Waar kun je beginnen om thuis energie te besparen?

Nodig een energiecoach bij je thuis uit. Dit is een lokale bewoner, een ervaringsdeskundige of vrijwillige professional, die beschikbaar is voor een gratis gesprek over de mogelijkheden. Stuur hiervoor een mail naar: Paul.vansteijn@ziggo.nl