Thuis naar buiten!

Thuis naar buiten!

16.04.2020

Stichting Omgevingseducatie Gooi, Vecht- en Eemstreek stelt al sinds jaar en dag lespakketten samen lagere en middelbare scholen. Hiermee laat Omgevingseducatie kinderen hun eigen omgeving ontdekken door middel van lesmateriaal, buitenactiviteiten en excursies. Ze hebben ook een nieuwsbrief vol activiteiten samengesteld die dichtbij huis kunnen worden gedaan. Zodat de natuur toch nog een beetje binnenkomt. Leuk om zelf of met je kinderen te doen.

 

Broeikasje

Wist je dat je heel makkelijk zelf een broeikasje kunt maken? Hang 'm op voor het raam en verwonder je over de plantjes die in rap tempo groeien!
 

Wat heb je nodig?

 • Plastic mapje

 • Droge bruine bonen (niet uit blik)

 • Watten of keuken/wc papier

 • Plakband

 • Water

 • Schoteltje

  Zo maak je het:

 1. Laat een droge boon een uur of acht weken in een schaaltje met water.

 2. Leg onderin het plastic mapje een laagje watten of keuken/wc papier. Leg de bonen hierop en giet er een beetje water bij.

 3. Vervolgens plak je het mapje met de open kant aan de bovenkant met plakband tegen een raam. Het mapje niet dicht maken, want dan kun je af en toe nog water bijvullen.

Vanaf half mei kun je jouw bonenplantje buiten in de volle grond zetten, bijvoorbeeld in je moestuin. Rond juni kan je de peulen van de bruine bonen plukken en ze lekker opeten. Of droog de bonen en stop ze later in een nieuw broeikasje. Hoe snel zie jij resultaat? Deel foto's van jouw plantje met #groenomtedoen.

 

Gratis natuurspeurkaart

De stichting stelt lespakketten samen voor scholen. Samen met Jasper de Ruiter hebben ze voor het Goois Natuurreservaat een heideherkennings-kaart ontwikkeld. Deze is onderdeel van de les 'Ontdek de Gooise heide'. Deze lessen kunnen dit voorjaar helaas niet doorgaan. Wel kun je via de website van Jasper de zoekkaart vogels in de tuin of de natuurspeurkaart, een afvinkkaart voor het vroege voorjaar, downloaden. 

 

Composteren met een melkpak

Hieronder vind je een werkblad, opgezet door Omgevingseducatie in samenwerking met de GAD bij de compostlessen. Voor aankomend schooljaar kunnen deze lessen weer door alle basisscholen geboekt worden.

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Vind lokale bijeenkomsten en activiteiten op het gebied van duurzaamheid.

Waar kun je beginnen om thuis energie te besparen?

Nodig een energiecoach bij je thuis uit. Dit is een betrokken bewoner, een ervaringsdeskundige of vrijwillige professional, die beschikbaar is voor gratis gesprekken over de mogelijkheden. Een gesprek vraag je aan bij Paul: paul.vansteijn@ziggo.nl