Nieuw in Bussum: de Plantenbieb


Joepie, Bussum heeft nu ook haar eigen bieb! Geen bibliotheek voor boeken maar een heuse plantenbieb. Marith Hilte heeft in haar voortuin, op de Parmentierstraat 8 in Bussum, een kastje neergezet waar iedereen naar hartenlust zaden, stekjes en planten kan ruilen. Het principe is ruilen; pak een plantje en zet er een ander voor in de plaats terug en schrijf erbij welke plant of zaad het is. Heb je niks om terug in de kast te zetten? Dan mag je af en toe prima een plantje meenemen. Donaties zijn ook welkom, aangezien ze niet altijd genoeg hebben om de bieb aan te vullen.

Voor degene met een kleinere tuin of zonder tuin is er ook genoeg te ruilen, onder andere graslelie, vrouwenmantel, munt, judaspenning, hoya, akelei, sedum burrito, lavendel, paksoi, en citroenmelisse. Voor de ruilers onder ons met een grotere tuin staat er momenteel een zwarte den, Robinia, Anna Pauwlona boom en laurierkers in de bieb. Volg Marith en haar plantenbieb op Facebook.

Ga je ook een plantenbieb in je voortuin neerzetten? Laat het ons weten.

Lokale en landelijke subsidies en leningen voor huiseigenaren en VVE's

Een volledig en telkens geactualiseerd overzicht van subsidies en leningen om je huis of VVE) te verduurzamen vind je in de energiesubsidiewijzer van MilieuCentraal.  

Word Zwerfvuil Ambassadeur in jouw straat of buurt

Wil je alleen of samen met buurtbewoners zwerfafval opruimen in jouw straat of buurt? Laat het ons weten via het inschrijfformulier. We zetten je graag op onze plattegrond met alle opruimacties binnen Gooise Meren.

Aanvraagformulier ondersteuning initiatievenfonds

Heb je een duurzaam initiatief dat je wilt uitrollen in Gooise Meren en zoek je ondersteuning? Vul dan dit formulier (docx) in. Kun je deze niet openen, download hier de pdf. Een aantal  ondersteunde initiatieven vind je hier.

Duurzaam Gooise Meren

Check op deze site van de gemeente Gooise Meren wat je kunt doen om je huis en tuin meer klimaatbestendig te maken.