top of page

Artikel

Greenspot Stadzigt Naardermeer


Greenspot Stadzigt met Fransien Jongmans, Thijn Westermann en Martin Stevens.

Na een vervelend ongeluk, waarbij Thijn Westermann van Greenspot Stadzigt Naardermeer onder een grote speaker terecht kwam tijdens een concert, kampte ze lange tijd met de gevolgen van een zware hersenschudding. De vele prikkels van het stadsleven droegen niet bij aan het herstel. “Na jarenlang in Amsterdam te hebben gewoond, koos ik ervoor de rust op te zoeken in Muiderberg. Hier besefte ik al snel hoe groot de invloed was van de natuur op mijn herstel.” De natuur werd een steeds groter onderdeel van haar leven en langzaamaan begon ze zich meer te verdiepen in de natuurverhalen uit de omgeving.

Van beoogd vuilstort naar 1e officiële natuurgebied van Nederland “Begin 20e eeuw wilde de gemeente Amsterdam het Naardermeer gebruiken als vuilnisstort van stadsafval. De Nederlandsche Natuurhistorische Vereeniging (nu KNNV) kwam onder leiding van E. Heimans en Jac P. Thijsse, samen met andere organisaties zoals Artis, in opstand tegen dit plan. Samen zochten zij naar mogelijkheden om het gebied te beschermen, bijvoorbeeld door het gebied op te kopen. Uiteindelijk voerde de gemeente Amsterdam het plan niet uit. Wel werd de Vereeniging tot Behoud van Natuurmonumenten opgericht in 1905. Thijsse werd secretaris en het Naardermeer werd alsnog opgekocht in 1906. Zo werd het Naardermeer het eerste officiële natuurgebied van Nederland”, vertelt Thijn. “Maar dan loop je als bezoeker het erf van Natuurmonumenten op van het Naardermeer, en dan zie je alleen maar steen en beton. Dat paste wat ons betreft niet in het verhaal.”

Bijzonder Naardermeer

Tijdens een bijeenkomst voor maatschappelijk ondernemen op Forteiland Pampus ontmoette Thijn tuinarchitecte Fransien Jongmans en boswachter Geeke Remmelts. Samen besloten zij die dag de handen ineen te slaan om een plan te maken voor het bezoekersterrein van Naardermeer. “Wij wilden meer groen zien en streekeigen planten, het visitekaartje van Naardermeer moest passen bij waar het voor staat: een natuurgebied. Wij willen meer ruimte voor biodiversiteit. Daarnaast willen wij bezoekers het bijzondere verhaal van Jac P. Thijsse meegeven, en ze inspireren om zelf hun eigen omgeving meer te vergroenen”, vertelt Thijn. “Daarvoor hebben we nu onder andere steun ontvangen van Natuurmonumenten en Greenspots en kunnen we met onze plannen aan de slag gaan.”

Spaanse Ruiter en Blauwe Knoop

Ook Martin Stevens – kweker en promotor van wilde planten – voegde zich bij het gezelschap. “Ik zit bij Het Levend Archief, dit is een organisatie die de diversiteit van wilde planten veilig stelt. Hiervoor verzamelen we zaden van bijzondere inheemse planten die we daarna vermeerderen. Dit willen we ook een plek geven in de ontvangstruimte. Het plan is om een aantal grote bakken met deze planten neer te zetten om mensen hierover voorlichting te geven. Zo kan je denken aan Spaanse Ruiter en Blauwe Knoop, bijzondere soorten die in de omgeving van het Naardermeer voorkomen, waar we mensen over willen informeren”, zegt Martin. “Dan kan je tegen mensen zeggen van goh, kijk, dit zijn de planten waar we moeite voor moeten doen om ze in Nederland te houden omdat ze belangrijk zijn voor bepaalde insecten bijvoorbeeld.”

Enthousiasmeren om thuis te vergroenen

Bij de entree van Naardermeer vind je nu nog een heleboel steen en beton en een praktisch lege expositieruimte. “Dit alles gaan we aanpakken. In de expositieruimte gaan we het verhaal vertellen van Jac P. Thijsse en Het Levend Archief. Het steen en beton wordt vervangen door groen. Er komen buiten educatieborden en er wordt een moerassige oever aangelegd zodat je ook vanaf het terras van de Gasterij een beter idee krijgt van het natuurlijke landschap. Maar we willen ook graag aansluiting zoeken met de moestuin achter de expositieruimte, hier vind je namelijk een voorbeeldtuin waarmee we mensen hopen te inspireren voor hun eigen tuin”, vertelt Thijn. “Bezoekers kunnen in de toekomst wellicht een rondleiding krijgen, workshops volgen en ze kunnen de streekeigen planten van Martin kopen voor hun eigen tuin en zo zelf hun steentje bijdragen aan het vergroten van de biodiversiteit in de omgeving.”

“Door corona heeft het allemaal helaas wat stilgelegen, maar we hopen in het voorjaar, volgend jaar, een feestelijke opening met veel activiteiten te organiseren”, vertelt Thijn. “Dat we een Greenspot zijn geworden heeft uiteindelijk wel de boost gegeven, het kreeg wat meer gewicht dat Natuur & Milieufederatie Noord-Holland en IVN onze partners werden. Hierdoor kunnen we nu echt van start gaan. Natuurmonumenten is ook heel enthousiast en de werkzaamheden worden grootschalig uitgevoerd; de vergunningen worden nu aangevraagd voor onder andere de grote poel en boswachters Anne Slump en Kelly Meulenkamp zijn actief betrokken.” Fransien vult aan te hopen uiteindelijk ook scholen meer te betrekken. “Het lijkt ons hartstikke mooi om leerlingen meer te betrekken en te informeren over Jac P. Thijsse, Het Levend Archief en biodiversiteit. Dat hoort toch een beetje bij de opvoeding als je uit deze omgeving komt. Het zou mooi zijn ze te enthousiasmeren, want zij zijn de toekomst”, zegt Fransien.

Met toestemming overgenomen van platform Groen Kapitaal, provincie Noord-Holland.

Foto bovenaan artikel v.l.n.r.: Fransien Jongmans, Thijn Westermann en Martin Stevens.

Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page