Burgemeester opent projectweek 'Samen Duurzaam' op Rehobothschool Naarden


Gisteren is de jaarlijkse projectweek op de Rehobothschool in Naarden-Vesting begonnen. Het thema van dit jaar is 'Samen Duurzaam' en burgemeester Han ter Heegde heeft hiervoor, virtueel, het startschot gegeven. Via de digiborden die in iedere klas hangen, heeft hij de kinderen toegesproken over dit mooie initiatief en met hen gedeeld waar hij aan denkt bij het thema 'Samen Duurzaam' en wat de kinderen zelf al kunnen bijdragen zoals eigen troep opruimen en op de fiets naar school komen bijvoorbeeld.

Tijdens de projectweek krijgen de kinderen, in samenwerking met Omgevingseducatie Gooi en Vechtstreek, gastlessen over duurzaamheid, energie, fairtrade, recycling en afvalverwerking. De leerlingen gaan ook zelf aan de slag. Zo is in de school een inzamelstraat gemaakt waar de kinderen afval kunnen scheiden. Ze kunnen groene voetstappen, in de vorm van stickers, verdienen door lopend of met de fiets naar school te komen om zo een bijdrage te leveren aan CO2-vermindering. Ook gaan ze zelf zwerfafval verzamelen.


Ouders sparen materialen

Deze week sparen gezinnen plastic doppen, metalen deksels, oude sleutels, oude kaarsen, kurken, kweekpotjes en terracotta potjes. Op school zal er van 6 april een ‘inzamelstraat’ zijn waarin deze materialen gedurende de hele projectweek kunnen worden afgegeven. Door plastic doppen te sparen en verzamelen kunnen de leerlingen gerecyclede knikkertegels voor op het schoolplein 'verdienen'. De rest wordt gebruikt om een kunstwerk mee te maken voor de expositie 'The Art of Waste' en een deel gaat naar de Altijd Werkplaats, die hier heel blij mee zijn en kunnen recyclen.


"Met het thema 'Samen Duurzaam' willen we de kinderen spelenderwijs iets leren over het milieu en duurzaamheid”, zegt Marjolein Maarleveld, directrice van de Rehobothschool. “Aan het einde van de projectweek hopen we dat de kinderen zich bewuster zijn van de effecten van vervuiling en wat ze zelf kunnen doen om de wereld een beetje groener en gezonder te maken".


Werkgroep duurzaam onderwijs

Aan dit project op de Rebothschool is ook een groot aantal werkgroepleden van ons platform betrokken. Ben je een betrokken ouder van een kind op lagere- en/of middelbare school in Gooise Meren en wil je dat de school zich inzet voor een groen/blauw schoolplein of bijvoorbeeld een gastles of kunstprogramma op het gebied van duurzaamheid? Wijs dan de ouderraad en/of directie/leerkrachten op deze werkgroep. Zij hebben inmiddels ruime ervaring in het organiseren van duurzame projecten op lokale scholen.

Aanvraagformulier ondersteuning initiatievenfonds

Heb je een duurzaam initiatief dat je wilt uitrollen in Gooise Meren en zoek je ondersteuning? Vul dan dit formulier (docx) in. Kun je deze niet openen, download hier de pdf. Een aantal  ondersteunde initiatieven vind je hier.

Zwerfvuil Ambassadeur van jouw straat of buurt

Wil je alleen of samen met buurtbewoners zwerfafval opruimen in jouw straat of buurt? Laat het ons weten via het inschrijfformulier. We zetten je graag op onze plattegrond met alle opruimacties binnen Gooise Meren.

Duurzaam Gooise Meren

Check op deze site van de gemeente Gooise Meren wat je kunt doen om je huis en tuin meer klimaatbestendig te maken.