top of page

Artikel

Herfst tuintips van het lokale GreenTeam


Handen gevuld met compost en wormen.

Je zou misschien denken dat je niets aan je tuin kunt doen in de herfst maar het GreenTeam van de AltijdWerkPlaats. De herfst is een mooie tijd om uw tuin duurzamer te maken. In een duurzame tuin krijgen planten de tijd om fysiologisch volwassen te worden, voelen diertjes zich thuis en krijgt de bodem kans om zich goed te ontwikkelen. Er groeien inheemse plantensoorten, de begroeiing is gelaagd en de gebruikte materialen zijn duurzaam. De ideale duurzame en groene tuin is bestand tegen toenemende hitte, droogte en hevige regenbuien, onderhoudsarm en goed voor de biodiversiteit. Een groene tuin is ook goed voor jouw gezondheid. Ook wanneer je geen groene vingers, budget of tijd hebt, kun je jouw tuin duurzamer maken! Hieronder geeft het GreenTeam vijf tips.


1: regenpijp afkoppelen

Heftige regenbuien komen steeds vaker voor en overbelasten het rioolstelsel. Koppel daarom uw regenpijp af van het riool. Het regenwater kan dan het grondwater aanvullen. Vang ook een deel van het regenwater op. Bijvoorbeeld in een regenton of een open greppel. U kunt het dan gebruiken voor de tuin of het doorspoelen van het toilet.


2: ruim niet teveel op in je tuin

Maak van een paar stenen of tegels rommelhoekjes en schuilplekken voor kikkers en padden. Vervang tegels door planten. Snoei maar maak de stengels van planten niet te kort en bewaar blad voor bladcompost. Dit kunt u zelf in een vuilniszak of compostbak composteren of afleveren bij een composthoop zoals die op De Broedplaats Gooise Meren of De Groene Afslag. Verzamel zaden en bewaar ze voor de lente.


3: mulch de bodem

Mulchen is het bedekken van de bodem rondom planten en struiken in de siertuin of de moestuin met organisch materiaal. Het beschermt de bodem in de winter tegen kou en de grond slaat bij fikse regenbuien niet dicht. Ook profiteert het bodemleven ervan.


4: maak ruimte voor egels

Maak overwinteringsplekken voor egels, want de populatie van deze geweldige diertjes neemt steeds meer af. Maak warme plekjes waar ze kunnen schuilen, zoals een composthoop of een hoop bladeren. Of geef ze vrije toegang naar de tuin van de buren, zodat ze niet de straat hoeven over te steken. Kies voor een haag of houtkant in plaats van een omheining. Heb je toch een omheining, maak dan een paar egelpoortjes van 15 bij 15 cm of laat wat ruimte vrij aan de onderzijde.


5: planten in de herfst

Het klinkt misschien gek, maar dit is de beste tijd om planten in de grond te zetten. Dan staan ze vast voor de winter en gaan ze beter groeien en bloeien in het voorjaar.


Wilt je persoonlijk advies over het verduurzamen van jouw dak, gevel, tuin of straat, stuur dan een mail naar: post@altijdwerkplaats.nl of kom gezellig langs op De Groene Afslag of bij de Broedplaats. Marsha van den Bosch is gestart met Green Circles. In een 'cirkel' van een klein aantal tuinen ontwerp je je tuin op basis van het permacultuur principe en help je elkaar om de tuin daadwerkelijk in te richten. Mail Marsha voor meer info.

Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page