top of page

Artikel

Julianaschool Kwartellaan Bussum winnaar Edwin Klomp Natuurprijs 2020-2021


Edwin Klomp, naamgever van de natuurprijs van Vrienden van het Gooi.

De Vrienden van het Gooi hebben voor de tweede keer de Edwin Klomp Natuurprijs uitgereikt. Basisscholen in het Gooi zijn uitgenodigd om een ‘groen schoolplan’ in te dienen en de jury heeft gekozen uit zes inzendingen. De prijs, een bedrag van € 2.000, gaat dit jaar naar de Julianaschool Kwartellaan in Bussum. Zij hebben een groot schoolplein met leuke speeltoestellen, maar met veel te veel stoeptegels. Er is een begin gemaakt met en meer natuurlijke aanleg van het plein met enkele wadi’s om te voorkomen dat het regenwater naar de buren stroomt.


De volgende stap in het project van de Julianaschool is de aanleg van voedselbosjes op het plein. In deze bosjes komen een aantal thema’s samen: lokaal en gezond voedsel, biodiversiteit en klimaat.

De bosjes verbeteren de bodemkwaliteit van de grond op het plein en dragen bij aan een natuurlijkere bodem met meer biodiversiteit. Ze zijn een voedselplek voor vlinders, bijen, vogels en kleine zoogdieren. Het schoolplan moet ervoor zorgen dat de school en/of schoolomgeving groener wordt. Kinderen moeten erdoor leren over het belang van de natuur in je eigen omgeving en het is belangrijk dat de kinderen van de school (of een klas) bij dit project betrokken zijn, zowel bij het bedenken als bij de uitvoering.


Zoveel mogelijk biodiversiteit op ons schoolplein

Vrijwilliger van de Julianaschool Kwartellaan Myra van de Ven: "De geplande voedselbosjes zijn 25-30 m2 groot en bestaan uit ruim 20 verschillende soorten bomen, struiken, kruiden en bodembedekkers die deels of helemaal eetbaar zijn. We houden de voedselbosjes bewust klein. Een voedselbosje vraagt weinig onderhoud en is daardoor voor de school heel behapbaar. Met de voedselbosjes blijven we wel zo dicht mogelijk bij de principes van een groot voedselbos. Het is de bedoeling zoveel mogelijk biodiversiteit toe te voegen door het planten van notenbomen (hazelnoot, walnoot), fruitbomen (appel, peer, abrikoos) en struiken met eetbare bessen (framboos, braam, honingbes, rode bes, kruisbes). Maar ook onbekendere soorten als amandel, daslook, citroenmelisse en bosaardbei kunnen een plek krijgen".


Aantrekkelijke groene speel- en leeromgeving

Myra van de Ven: "De voedselbosjes op het plein gaan bijdragen aan een aantrekkelijke groene speel- en leeromgeving voor alle leerlingen van de school en de kinderen van de BSO. Maar eerst kunnen de kinderen helpen met het ontwerp en het planten van de eerste soorten. Ze volgen lessen over de eetbare soorten die er groeien en de dieren die er leven. Door het bosje leren kinderen waar voedsel vandaan komt en hoe het groeit. Ze ontdekken hoe verschillende planten smaken en welke delen je ervan kunt eten. Ze kunnen vruchten plukken, maar er groeien ook bloemen en bladeren die je kunt eten. Voedselbosjes leveren alleen plantaardig voedsel. Kinderen maken op deze manier kennis met een duurzame manier van eten. Aandacht voor gezonde voeding en voedselproductie leidt tot een gezonder eetpatroon. Leerlingen kunnen een groot voedselbos bezoeken om de link te leggen met deze nieuwe, duurzame vorm van landbouw".


Statiegeldactie januari 2021

De natuurprijs is een welkome bijdrage, maar om alle wensen voor het schoolplein te realiseren is naar schatting ongeveer 60.000 Euro nodig. Vorig jaar heeft de school met de statiegeldactie van de AH Koekoeklaan Bussum maar liefst 430,75 Euro opgehaald. En deze maand mogen ze nogmaals meedoen. Doneer dus deze maand je statiegeldbonnetje bij de AH Koekoeklaan in Bussum! Een crowdfunding volgt later dit jaar.


Bekijk de video die we ter promotie van de statiegeldactie van vorig jaar hebben gemaakt.



Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page