Inmiddels hebben al 123 straten in Gooise Meren een zwerfvuilambassadeur
 
Kom ook in actie voor een schoon Gooise Meren en schrijf je nú in als zwerfvuilambassadeur van jouw straat of buurt.
Wat is een zwerfvuilambassadeur?

Zwerfvuilambassadeurs adopteren een of meerdere straten in de buurt waar ze wonen en die houden ze zelf of met een aantal andere vrijwilligers schoon. In de praktijk betekent dit dat zo'n één keer per maand de straat of buurt wordt opgeruimd.

 

Een van de taken van de gemeente is het schoonhouden van de straten, maar dat kunnen ze nooit alleen en voor 100%. Er blijft altijd iets van zwerfvuil op de straten, maar de ambassadeurs zorgen ervoor dat dat laatste restje zwerfvuil ook nog verdwijnt uit de straat. ​

Check of jouw straat al een zwerfvuilambassadeur heeft

Lydia: "Wij zijn er lekker even uit en ruimen ondertussen rommel op. Kleine moeite toch".

Barbara: "1x per maand ruimen we samen de buurt op. Fijn om in een opgeruimde buurt te wonen en je hoort meteen wat er speelt".

Leerling Wellantcollege: "Met de mentorklas ruimen we 1x per week de snoeproute op. Dat is geen straf ik wil  niet dat al dat plastic op straat zwerft". 

Zet zwerfvuil om in data met de Litterati app

Voor wie zelf zwerfvuil opruimt zijn de oranje wikkels van de Anta Flu-snoepjes een doorn in het oog. Ze liggen overal en zijn ook, net als sigarettenpeuken, lastig op te rapen. Zwerfinator, Dirk Groot is de nummer 1 in de Trouw Duurzame 100. Hij is in 2017 begonnen met het documenteren van zwerfvuil in de Litterati app, waaronder de wikkels van Anta Flu. Met deze data is hij naar het Rotterdamse bedrijf Pervasco gegaan. Volgens Pervasco heeft deze actie er niets mee te maken maar feit is dat ze vanaf het tweede kwartaal 2020 de plastic wikkel vervangen door een papieren wikkel.

 

Het kost tijd om met een telefoon in je hand, foto's van zwerfvuil te maken. Tenslotte wil je zoveel mogelijk afval verzamelen. Toch is het goed als het gedocumenteerd wordt zodat fabrikanten inzicht krijgen in wat ze aan zwerfvuil veroorzaken. Een lijst met grootste vervuilers, gedocumenteerd in de app, vind je hier.  

Lokale uitdagingen in de Litterati app

Je kunt in de Litterati app je eigen uitdaging maken. Bijvoorbeeld Sint Janslaan Bussum 500 stuks zwerfafval opruimen in één maand. Of Markstraat Naarden, 200 plastic bakjes documenteren en opruimen in drie weken. Er staan al een aantal lokale uitdagingen in de app. De Litterati app download je in de app store op je smartphone. Gewoon Litterati typen, dan zie je app verschijnen. Wil je mee doen aan de uitdaging van onze beweging? Voer dan de code 895859 in.