Gooise Meren 100% zwerfvuilvrij 

Doel: 

  • Structurele aanpak zwerfvuil. Een aantal inwoners, lokale organisaties en de gemeente heeft de handen ineen geslagen om Gooise Meren in 2023 100% zwerfvuilvrij te krijgen. Om dit voor elkaar te krijgen wordt nauw samengewerkt met het basis- en voortgezet onderwijs, buurtplatformen, het GAD en maatschappelijke instellingen.
     

Initiatiefkracht: Maaike Uitenbroek, Lindeke Mast, Eddie Bakker, Britta Bouma, Petra Olgers, Karin Hille, Babs van Gisbergen, Sandra Geerling en Feye van Olden.

Financiering: op vrijwillige basis en het landelijk fonds ZwerfAfvalVergoeding.

Huidige zwerfvuil opruimacties binnen Gooise Meren

Er zijn veel Gooise Meerders die al jarenlang zwerfvuil opruimen tijdens het hardlopen, uitlaten van de hond of tijdens een wandeling. Eén van deze helden is Bussumer Mike Smit. Hij verzamelt al meer dan tien jaar, dagelijks ergens in Naarden en Bussum zwerfvuil en kreeg van de GAD zelfs een speciale fiets om al dat afval te vervoeren.

 

Stuur ons een mail als je een eigen actie hebt opgestart, bijvoorbeeld als zwerfvuil ambassadeur van jouw straat/buurt of als je een actie wilt opstarten. We zetten je graag op de kaart zodat omwonenden kunnen aansluiten. 

Documenteer zwerfvuil met de Litterati app
litterati - Edited.png

Het kost tijd om met een telefoon in je hand, foto's van zwerfvuil te maken. Tenslotte wil je zoveel mogelijk afval verzamelen. Toch is het goed als het gedocumenteerd wordt zodat fabrikanten inzicht krijgen in wat ze aan zwerfvuil veroorzaken. 

Lokale uitdagingen in de Litterati app

Je kunt in de Litterati app je eigen uitdaging maken. Bijvoorbeeld Sint Janslaan Bussum 500 stuks zwerfafval opruimen in twee maanden. Of Markstraat Naarden, 200 plastic bakjes documenteren en opruimen in drie weken. Er staan al een aantal lokale uitdagingen in de app. De Litterati app download je in de app store op je smartphone. Gewoon Litterati typen, dan zie je app verschijnen. Je kunt ook meedoen aan de uitdaging in Litterati van Gooise Meren met code 680455.

Gooise Meren Plastic Vrij

Deze groep zet zich in om de hoeveelheid plastic binnen onze gemeente te verminderen. Volg ze op Facebook en neem contact op met Petra Olgers.

Wil je het aanspreekpunt worden voor je buurtbewoners om samen zwerfafval op te ruimen in jouw straat of buurt? Laat het ons weten via dit formulier. Hier kun je ook één of meer afvalknijpers aanvragen.

Regelmatig georganiseerde opruimacties
  • Naarden: elk kwartaal ruimt het buurtplatform KTV uit Naarden, samen met buurtbewoners, zwerfvuil op in de KTV wijk. Kijk voor meer info op de website.

  • Naarden-Vesting: elke 1e zondag van de maand maakt Vestingbewoner Freek Eshuis de wallen in de Naarden Vesting schoon. Iedereen die mee wilt helpen is welkom. Verzamelen om 10 uur bij de Utrechtse Poort in Naarden.

  • Bussum: Troeptrimmen Bussum ruimt elke 1e zaterdag van de maand, van 10-11 uur, steeds op een andere plek in Bussum zwerfvuil op. Wil je ook helpen, stuur een Whatsapp naar Sandra 06-20334648.

  • Muiden: Troeptrimmen Muiden ruimt elke laatste zaterdag van de maand op. Mail Eva Mars als je mee wilt helpen.

Zwerfafval opruimen en corona

NL schoon heeft in samenwerking met het RIVM een aantal richtlijnen opgesteld om veilig afval op te ruimen. De meest belangrijke zijn:

  • Houd 1,5 meter afstand.

  • Draag altijd rubber/latex handschoenen of gebruik een grijper. 

Lees hier alle richtlijnen.​

Gemeentelijk meldpunt zwerfvuil

Online kun je melding maken van grote hoeveelheden zwerfafval in de natuur. Selecteer de categorie overig en geef op de kaart aan wat waar ligt of drijft.

Per 2 maart 2021 leegt de Tomingroep namens de gemeente 7 dagen per week, elke dag de afvalbakken. In het centrum van Bussum wordt dat 2x per dag gedaan.

zwerfafval bingo kaart.jpg