Gooise Meren zwerfvuilvrij | samensnellerduurzaam
Gooise Meren 100% zwerfvuilvrij 

Doel: Gooise Meren 100% zwerfvuilvrij.

 • Structurele aanpak zwerfvuil.

 • Schone straten en bermen.

 • Verbeterde kennis, communicatie en informatievoorziening.

 • Verhoogde betrokkenheid en inzet van alle partijen.

 • Gevoel van gezamenlijke verantwoordelijkheid voor openbare ruimte.
   

Initiatiefkracht: Maaike Uitenbroek, Lindeke Mast, Eddie Bakker, Britta Bouma, Petra Olgers, Karin Hille, Sandra Geerling en Barbro van der Ham.

Financiering: op vrijwillige basis en het landelijk fonds ZwerfAfvalVergoeding.

Een aantal inwoners, lokale organisaties en de gemeente heeft de handen ineen geslagen om Gooise Meren in 2023 100% zwerfvuilvrij te krijgen. Om dit voor elkaar te krijgen wordt er nauw samengewerkt met het basis- en voortgezet onderwijs, buurtplatformen, het GAD en maatschappelijke instellingen. Op deze pagina bundelen we initiatieven en evenementen om zwerfvuil te verminderen. Doe mee, adopteer je straat met buurtbewoners en help onze prachtige gemeente zwerfvuilvrij te krijgen in 2023.

Huidige zwerfvuil opruimacties binnen Gooise Meren

Er zijn veel inwoners die al jarenlang zwerfvuil opruimen tijdens het hardlopen, het uitlaten van de hond of tijdens een wandeling. Eén van deze helden is Bussumer Mike Smit. Hij verzamelt al meer dan 10 jaar ergens in Naarden en Bussum zwerfvuil en kreeg van de GAD zelfs een speciale fiets om al dat afval te vervoeren.

Als je het nu fijner vindt om met meer mensen zwerfvuil op te ruimen, kijk dan op onderstaande kaart naar een clubje bij jou in de buurt. Woon je in de Keverdijk, Tuindorp op Vierhoven? Dan kun je bijvoorbeeld aansluiten bij de opruimacties van het buurtplatform KTV. Of sluit je aan bij Troeptrimmen Bussum. Sinds 2017 ruimen ze elke 1e vrijdag van de maand ergens in Bussum zwerfvuil op.

Stuur ons een mail als je een eigen actie hebt opgestart, bijvoorbeeld als Zwerfvuil Ambassadeur van jouw straat/buurt of als je een actie wilt opstarten. We zetten je graag op de kaart zodat omwonenden kunnen aansluiten. 

Documenteer zwerfvuil met de Litterati app

Voor wie zelf zwerfvuil opruimt zijn de oranje wikkels van de Anta Flu-snoepjes een doorn in het oog. Ze liggen overal en zijn ook, net als sigarettenpeuken, lastig op te rapen. Zwerfinator, Dirk Groot is de nummer 1 in de Trouw Duurzame 100. Hij is in 2017 begonnen met het documenteren van zwerfvuil in de Litterati app, waaronder de wikkels van Anta Flu. Met deze data is hij naar het Rotterdamse bedrijf Pervasco gegaan. Volgens Pervasco heeft deze actie er niets mee te maken maar feit is dat ze vanaf het tweede kwartaal 2020 de plastic wikkel vervangen door een papieren wikkel.

 

Het kost tijd om met een telefoon in je hand, foto's van zwerfvuil te maken. Tenslotte wil je zoveel mogelijk afval verzamelen. Toch is het goed als het gedocumenteerd wordt zodat fabrikanten inzicht krijgen in wat ze aan zwerfvuil veroorzaken. Een lijst met grootste vervuilers, gedocumenteerd in de app, vind je hier.  

Lokale uitdagingen in de Litterati app

Je kunt in de Litterati app je eigen uitdaging maken. Bijvoorbeeld Sint Janslaan Bussum 500 stuks zwerfafval opruimen in één maand. Of Markstraat Naarden, 200 plastic bakjes documenteren en opruimen in drie weken. Er staan al een aantal lokale uitdagingen in de app en wij hebben er ook twee aangemaakt voor de hele gemeente. Omdat het technisch niet anders kon hebben we er twee aangemaakt.

De Litterati app download je in de app store op je smartphone. Gewoon Litterati typen en dan zie je hem vanzelf. Wil je meedoen aan de challenge in Bussum, Naarden en Hilversumse Meent vul dan de code 895859 in.  

litterati - Edited.png
Gemeentelijk meldpunt zwerfvuil

Online kun je melding maken van grote hoeveelheden zwerfafval in de natuur. Selecteer de categorie overig en geef op de kaart aan wat waar ligt of drijft.

Word Zwerfvuil Ambassadeur in jouw straat of buurt

Wil je het aanspreekpunt worden voor je buurtbewoners om samen zwerfafval op te ruimen in jouw straat of buurt? Laat het ons weten via een mail met daarin de straat of straten die je samen met buurtbewoners wilt schoonhouden. We zetten je graag op onze kaart met alle opruimacties binnen Gooise Meren.

 

Er zijn afvalprikkers die je via de gemeente in bruikleen kunt krijgen. Stuur een mail naar gooisemerenschoon@gooisemeren.nl en vermeld hierin het aantal deelnemers, waar de opruimactie plaatsvindt en op welke dag en hoe laat u de spullen ophaalt bij de gemeentewerf in Bussum op werkdagen. Bellen kan ook naar 035-207 00 00 in bruikleen kunt krijgen voor terugkerende acties. Als je eenmalig wilt opruimen kun je een afvalprikker lenen. 

Richtlijnen RIVM zwerfvuil 20-03-2020
 • Ga alleen of met je gezin op pad.

 • Raak geen zwerfafval aan zonder handschoen (van latex of rubber) en/of grijper. Gooi je handschoenen na gebruik weg.

 • Gooi het zwerfafval direct weg in een afvalbak.

 • Blijf uit de buurt van kwetsbare mensen zoals ouderen en mensen met een zwakke gezondheid.

 • Deel geen handschoenen, grijper of drinkfles.

adopteer je straat.jpg
Opruimacties Gooise Meren 2020

Wegens Corona zijn allerlei opruimacties afgelast. De Bermbende en NL Doet zijn in afgeslankte vorm doorgegaan. En de Muiderberg Beach Clean Up is weliswaar afgelast maar organisator Jimmy Fock roept op om in Muiderberg zwerfvuil op te ruimen en daar een een video van te plaatsen op haar Facebookpagina. Het filmpje met de meeste likes wint een @wasteboard; een skateboard gemaakt van gereycled plastic. 

 

​Vooralsnog gaat de landelijke Opschoondag en World Cleanup Day op 19 september door.

Gooise Meren Plastic Vrij

Deze groep zet zich in om de hoeveelheid plastic binnen onze gemeente te verminderen. Volg ze op Facebook en neem contact op met Petra Olgers voor meer info en gastlessen op scholen.

Werkgroep duurzaam onderwijs GM

De werkgroep duurzaam onderwijs ontwikkelt meerdaagse programma's op het gebied van duurzaamheid en organiseert gastlessen op basis- en voortgezet onderwijs.